27 Haziran 2012 Çarşamba

Kafamda Deli Sorular: New Orleans Hornets

Bloga da nerden baksan 2 aydır yazı yazmıyormuşum. Hazır NBA Draftı yaklaşırken, Hornets de yavaş yavaş gündeme oturmuşken, bir değerlendirme yapayım dedim, draft sonrası yapsam muhtemelen güncelliğini kaybecekti.

Geçtiğimiz 2 ayda Hornets camiası neler yaşadı, bir sıralayalım.

- Draft lotaryasında birinci sırayı çekme şansımız %13,7 olmasına rağmen, draftta birinci sırayı çektik. Dolayısıyla Anthony Davis’i çektik.

- Sezon başındaki CP3 takası sonucu elde ettiğimiz Minnesota’nın ilk tur draft hakkıyla 10. sıradan bir lotarya hakkı daha elde ettik.

- Emeka Okafor ve Trevor Ariza’yı, Rashard Lewis ve 2012 Draftı’nda 46. sıra karşılığında Washington’a takas ettik.

Şimdi, haliyle kafamızda deli sorular var. Kendi kendimize soralım o zaman bu soruları.



• Yahu, Hornets nasıl oldu da birinci sırayı aldı? Bu takım daha 2-3 ay önce NBA’in değil miydi? Sakın gizli bir anlaşma yapmış olmasınlar yeni sahip Tom Benson’la.

Heyecanını anlıyorum kardeşim, ama o iş o kadar basit değil. Lotarya gecesi Twitter’de biraz bahsettik. Burada biraz daha ayrıntılı yazalım. Lotarya öncesi bahsedilen 1000 top muhabbeti, biraz eski usul bir muhabbet. Bugün kullanılan sistemde ise, bir bilgisayar yardımıyla 14’ün 4’le olan kombinasyonundan 1001 tane olasılık üretiliyor, 1 olasılık dışarıda bırakılarak kalan 1000 olasılık 14 takıma dağıtılıyor. Mağlubiyet sayısına göre en kötü takım (geçtiğimiz sezon bu takım Charlotte’tu) 250 tane olasılığa sahip oluyor.

Bilgisayar 3 tur olmak üzere, bu 14 sayı içerisinden 4 kez seçim yaparak birinci, ikinci ve üçüncü sırayı seçen kombinasyonları belirliyor. Hornets’e bu sene birinci sırayı kazandıran kombinasyon ise 4-9-6-7 idi.

Her ne kadar televizyondan yayınlanmasa da, lotarya çekilişi aslında şeffaf bir işlem. Bağımsız bir denetim firması olan Ernst&Young’dan bir görevli, lotarya sırasında bir dolap dönmemesi için hazır bulunuyor. Ayrıca, isteyen takımlar da lotaryaya gözlemci gönderebiliyor. Zaten izlediğimiz yayından yaklaşık 1 saat önce lotarya çekilişi yapılmış oluyor ve çekilişe katılanlar odadan dışarı çıkartılmıyor.


• Tamam lan inandık, şans yüzünüze gülmüş. Peki Anthony Davis’i aldınız da ne işinize yarayacak?

Anthony Davis’in tüm özelliklerini bir kenara bırakırsak, David West’ten sonra geçen sene bir türlü doğrultamadığımız bir bölgeydi dört numara. Carl Landry, Jason Smith, Gustavo Ayon dönüşümlü sezonu tamamladılar, hatta sezonu Lance Thomas tamamladı. Görece eksik kaldığımız bir pozisyona Anthony Davis cuk oturacak. Davis’in özelliklerinden biraz bahsetmek gerekirse, herkes tarafından yüceltilen yanı, şu anda bile NBA ayarında bir savunmacı olması. 2,10 boyunda ve 2,27 kulaç uzunluğuna sahip Davis’in Hornets’te hemen süre bulacağını ön görürsek, daha da hayvani bir savunmacıya dönüşmesi muhtemel.

Bununla birlikte hücumunun henüz NBA’de bir yıldız seviyesinde olmadığı da belirtiliyor. Yıllar yılı David West’in orta mesafeden leblebi gibi soktuğu şutlara alışan Hornets camiası için biraz zor bir dönüşüm, ama Davis de kütük değil. İlk yıllarda sayılarının çoğunun asist üzerinden bulacağını söylemek yalan olmaz, ama özellikle orta mesafe şutunu geliştirmesiyle birlikte ciddi bir tehdit olacağı aşikar. Davis’i birinci sıraya çıkartan da bu potansiyelin onda mevcut olması. Ayrıca şimdiden bir yıldız gibi davranmaya başladı, tekkaşıyla ilgili yapılan tüm sloganların, tüm esprilerin patentini aldı. Zeki adama benziyor. Ha bir de kaşlara dokunmasın, onda sıkıntı yok da, o dişleri biraz düzelt be kardeşim, sigorta kuyruğu beklemiyorsun yani.

Daha ayrıntılı bir Davis portresi için İsmail Şenol’un yazdığı şu yazıya ışınlan.

• Işınlandım. O değil de, siz bir de takas yaptınız, sezon öncesi takas yapılabiliyor muydu?

Takımın sezonu sona erdiyse yapılabiliyor tabi. Hornets’le Wizards’ın sezonunun daha Mayıs’ta bittiğini öngörürsek, bu takasın yapılması için bir engel yok. Sadece ikinci tur hakkının nerde olacağı belli olacaktı ki, o da zaten haftalar önce belli oldu.


• Heea, anladım. E ne işe yaradı bu takas, Hornets karlı mı çıktı zararlı mı çıktı, ondan bahsetsen, tatava yapmasan?

Kalbimi kırıyorsun, niye anlatmayayım. Yüzeysel bakarsak, bu takastan Hornets’in karlı çıktığını söyleyebiliriz. Okafor ve Ariza’nın kontrat toplamları yaklaşık 21 milyon dolar ediyordu ve kontratları 2 sene daha devam edecekti. İki oyuncunun da toplam 21 milyon dolarlık bir oyun ortaya koymadığı aşikar. Bunun yerine kontratı sezon sonunda bitecek Rashard Lewis’i alarak, muhtemelen iddialı olmayacağımız bir sezonun ardından free agent havuzuna elimiz daha kuvvetli gireceğiz. Zaten Lewis’i serbest bırakacağız, çünkü Lewis’in bu sene alacağı 22 milyon doların sadece 14 milyonu garanti.

• Yuh. E o kadar amnesty amnesty diyorlar, siz bu Lewis’i amnesty edemiyor musunuz?

Maalesef. Takımlar yeni CBA’den sonra takasla aldıkları oyuncuları veya yeni kontrat verdikleri oyuncuları amnesty edemiyorlar. Biz de muhtemelen Lewis’i serbest bırakacağız. Lewis’i serbest bıraktığımızda, kendisine ödememiz gereken 22 milyon yerine 14 milyon ödeyeceğiz. Ha bir oyuncuya, “Sen gelme ulan ayı” demek için 14 milyon dolar vermek garip ama, burası NBA. Bu takasın Hornets açısından tek amacı finansal olarak takımın elini rahatlatmak, çünkü daha imzalanacak oyuncular var. Eric Gord…

• Dur lan Eric Gordon’a girme, önce şu drafttaki diğer haklardan bahset. Onuncu sıra var, Washington’dan gelen kırk altıncı sıra var.

Ben de ne zaman soracaksın diye bekliyordum. Okafor’un gidişinden sonra pota altında bir pivot eksikliği yaşayacağımız aşikar. Smith ve Ayon her ne kadar dönem dönem pivot oynasalar da, ilk beş olarak oynamak için eksik kalacaklar. Anthony Davis’i de daha ilk seneden pivot oynatıp, kendinden daha kalıplı oyuncuların üzerine salmayacaklarını düşünüyorum. Ben Hornets’in GM’i olsam, hazır draftta bu kadar uzun oyuncu varken 10. sıradan da bir pivot seçerdim. O sıraya kalacak en muhtemel pivot Tyler Zeller gibi gözüküyor. Keşke Andre Drummond oralara düşse, ama zannetmiyorum.

Bununla birlikte Houston’la girişileceği dedikodu edilen takaslar var. Lowry+16 veya 18. Sıra karşılığında Jack+10. Sıra takası konuşuluyor. Böyle bir takasın gerçekleşmesi durumunda (Drummond’a), Meyers Leonard veya Jared Sullinger gibi isimler de olabilir.

Gelelim bizim yönetimin planlarına. Hornets haftalardır workoutlar düzenliyor ve bu workout’larda en beğenilen oyuncu Austin Rivers oldu. Hornets yönetiminin eğilimi de, takımın ihtiyaçlarından ziyade o sıraya kalan en iyi yeteneği seçmek gibi duruyor. Muhtemelen Rivers seçilecektir. Kimbilir, belki Kaman’la yeniden anlaşılır, pivot eksiği öyle kapatılır. Kendisini çok severim, ama zor gözüküyor.

Bir de 46. sıra var tabi. Bu kadar derin olduğu iddia edilen draftta muhtemelen katkı yapacak bir oyuncu bulunur ama Hornets’in bu hakkı Avrupalı oyuncular için kullanması gerektiğini düşünüyorum. GM Dell Demps iki sezon önce Efes-Karşıyaka playoff serisinde Furkan Aldemir’i izlemek için bizzat Türkiye’ye gelmişti. Coach Monty Williams’ın seveceği tarzda iyi ribaundçu bir uzun, lakin hücum anlamında fırınlar dolusu ekmek yemeli. Yine de seçildiğinde bir sene Avrupa’da bırakılacaktır. Ayrıca, takımdaki tek 3 numaranın Al-Farouq Aminu olduğunu düşünürsek, Kostas Papanikolaou gibi bir ismi seçip, sezon sonu getirmek de iyi bir seçim olabilir.

• Tamam şimdi Eric Gordon’dan bahset bakalım. Geri alabilecek misiniz deli oğlanı, alacaksanız kaç para vereceksiniz? Parayı döktükten sonra sakatlanmasın, astarı pahalıya gelmesin?

Sakatlık filan ne kötü kelimeler bunlar ya.


• E nabayım lan, herif geçen sene 10 maç ya oynadı, ya oynamadı.

Sen de haklısın. Gordon’dan bahsedelim o zaman. Eric Gordon RFA olduğu için, Hornets’in Gordon’a gelen teklifleri karşılayarak takımda tutma şansı var. Gordon sezon içinde Hornets’in 4 yıl 43 milyonluk uzatma teklifini biraz az bularak kabul etmemişti, ki kendince haklı, muhtemelen başka bir takımdan daha fazla bir teklif alacaktır. Ama Dell Demps, Gordon’u her halükarda takımda tutacaklarını belirtti. Diğer takımlardan önce Hornets bir teklif yapıp işi tatlıya bağlayacaktır diye düşünüyorum.

Eric Gordon başka bir takımdan en fazla 4 yıl 55 milyon dolarlık bir teklif alabilir. Bu meblağ da Hornets’in Gordon’a 4 senede vereceği maksimum ücretten 5 milyon daha az. Demps de muhtemelen buna güveniyor ve Gordon’u takımda tutacaktır. Bununla birlikte, Demps’in Gordon’a bir jest yapıp 5 senelik bir kontrat önerme şansı var ki, ben pek bunu ön görmüyorum.

Gelelim Gordon’un sakatlık mevzusuna. Geçen sezon sadece 9 maç oynadı, ama onun oynadığı maçta Hornets 7 galibiyet almayı başardı. Takım içinde farkını kesinlikle hissettiriyor. Müthiş bir hücum silahı, hem set içinde hem birebirde sayı bulabiliyor. Patlayacılığı da üst seviyede, gerçi geçen sezon yaşadığı diz kapağı kırığından sonra sezon içinde kendini pek zorlamadı. Anthony Davis ile birlikte, sürekli dile getirilen o iç-dış kombinasyonunun en önemli ayağı olabilir. Sakatlığa yatkın bir oyuncu, ama ben geçen sene onun bilerek riske edilmediğini ve bu kadar maç kaçırdığını düşünenlerdenim. 4 sene 55-60 milyon civarında bir kontratı gözüm kapalı bağlarım Gordon’a. (Benim yârim inci takar Gordon’a Gordon’a)

• E son olarak seneye nasıl bir kadro olacak, onu yaz da gideyim, işim var daha.

Jack-Gordon-Aminu-Davis-Smith / Vasquez-Rivers-Henry-Ayon-(yedek 5 numara) gibi kadro gözüküyor şu anda. Draftta Rivers yerine başka bir oyuncu seçilirse kadro yeniden değişecektir. Tabi bir de FA döneminde alınacak oyuncular var. Belinelli ve Kaman bir ihtimal tekrar tutulabilir. Ömer Aşık söylentileri de mevcut.

Gordon’un sözleşme yenilemesi ve çaylakların imza atması sonucu salary cap’in 1-2 milyon altında kalacağız gibi duruyor. Bu yüzden FA hareketleri bu sene sınırlı kalacaktır. Asıl bomba seneye patlayacaktır.

• Ya işim var gidicem diyorum, bomba diyorsun, ne bombası kardeşim bu.

Draft sonrası seçilen oyunculara göre bir daha gelirsin, orada anlatırım bombayı sana.

• Dandik Türk duyumcuları gibisin yemin ediyorum.

Hiç yorum yok: